H.Pylori
آزمایش هلیکوباکتر پیلوری H.Pylori
رنج نرمال آزمایش هلیکوباکتر پیلوری H.Pylori
سرولوژی
IgM
-
U/mL > 30 (منفی)
-
U/mL 30/01_39/99 (مبهم)
-
U/mL 40 < (مثبت)
IgG
-
0/75 > (منفی)
-
0/75_0/99 (مبهم)
-
1 < (مثبت)
تست تنفسی
آزمایش مدفوع
کاربرد آزمایش هلیکوباکتر پیلوری H.Pylori
این آزمایش به منظور تشخیص عفونت های هلیکوباکتر پیلوری انجام می شود. این آزمون در مبتلایان به زخم معد، لنفوم MALT معدی ، ملانوم ، هماتمز ، کاهش وزن ، استفراغ مداوم ، دشواری بلع یا کم خونی نیز انجام می پذیرد.
شرح آزمایش هلیکوباکتر پیلوری H.Pylori
H.Pylori یک باسیل گرم منفی است که در ترشحات مخاطی پوشاننده مخاط معده و بر سطح سلول های مخاطی آن وجود دارد و عاملی خطر زا برای زخم های معده و دئودنوم ، گاستریت مزمن ، یا حتی ازوفاژیت زخمی می باشد. همچنین این باسیل گرم منفی یک کارسینوژن معدی از گروه i می باشد. تجمع این ارگانیسم در معده 95_90% مبتلایان به زخم اثنی عشر ، 70_60% مبتلایان به زخم معده و 25_20% افراد دچار سرطان معده گزارش شده است. هر چند برخی از بیماران عفونی بدون نشانه بالینی می باشند ، اما اغلب افراد ظرف دو هفته از تماس دچار علایم معدی می گردند.
H.Pylori در معده حدود 10% افراد سالم زیر 30 سال بدون بیماری یا نشانه ای مشاهده می شود. با افزایش سن ، این تجمع نیز بیشتر می شود ، به طوری که میزان درصد آن در افراد بالاتر از 60 سال با سن آنان مطابقت دارد. آزمایش ها را باید فقط برای بیماران نشانه دار انجام داد زیرا درصد بالایی از افرادی که دارای H.Pylori می باشند ، دارای نتیجه مثبت نیز هستند. تمامی افرادی که آزمایش H.Pylori آنان نیز مثبت گردیده را باید فوراً با آنتی بیوتیک درمان کرد.
چنانچه H.Pylori در مخاط معده وجود داشته باشد ، آنزیم اوره آز ( تولید شده توسط H.Pylori ) موجب تغییر pH و تغییر رنگ محیط خواهد شد. نتیجه ظرف سه ساعت آماده می شود. نوعی تست تنفسی نیز برای تشخیص H.Pylori وجود دارد. این روش به عنوان آزمون مقدماتی برای بیماران نشانه دار استفاده می شود. در تست تنفسی ، اوره حاوی کرین رادیواکتیور را به صورت خوراکی تجویز می کنند. سپس اوره از طریق مخاط معدی جذب می شود و چنانچه H.Pylori موجود باشد ، آن را به آمونیاک و Co2 مبدل می سازد. پس از آن Co2 جذب مویرگ های جدار معده شده و به ریه ها تحویل داده می شود و از بازدم خارج می گردد که در هوای بازدمی قابل سنجش است. این آزمون بسیار قابل اعتماد اما پر هزینه و دشوار است. هر چند H.Pylori در مدفوع زنده نمی ماند ، اما با استفاده از روش الیزا و به کارگیری آنتی بادی پلی کلونال ضد H.Pylori می توان وجود آنتی ژن را در مدفوع تازه شناسایی کرد. آزمایش مدفوع بسیار دقیق است و بیشتر به منظور پایش ریشه کنی H.Pylori پس از درمان انجام می شود.
عوامل تداخل کننده آزمایش هلیکوباکتر پیلوری H.Pylori
-
H.Pylori ممکن است توسط تجهیزات اندوسکوپی آلوده به هنگام انجام ادوسکوپی انتقال یابد.
-
در بیمارانی که خونریزی فعال از زخم دارند ممکن است از حساسیت آزمایش کاسته شود.
-
چنانچه بیمار هفته قبل از آزمایش تحت درمان با آنتی اسید ها قرار گرفته باشد ، آزمون اوره آز سریع ممکن است منفی کاذب شود.
-
بیسموت یا سوکرالفات برداشت مخاطی اوره را سرکوب کرده و در نتایج آزمایش تداخل ایجاد می کنند.
-
مصرف همزمان یک مهار کننده پمپ پروتونی از قبیل پریلوسک ، نکسیوم ، پره واسید ، پروتونیکس نیز مسبب مهار جذب اوره گشته و از حساسیت کلیه روش های آزمایش می کاهد.
روش کار و مراقبت از بیمار
ناشتایی : ندارد.
در صورت انجام کشت ، از عدم مصرف آنتی بیوتیک ، آنتی اسید یا بیسموت به مدت 14_5 روز پیش از اندوسکوپی اطمینان حاصل کنید.
افزایش سطح آزمایش هلیکوباکتر پیلوری H.Pylori
-
گاستریت حاد و مزمن
-
زخم دئودنوم راجعه
-
زخم معده
-
کارسینوم معده : بیماری های فوق با وجود H.Pylori همراهند. مشخص نیست که عفونت مزبورعلت بیماری است ، یا تنها به پیدایش آن کمک می کند.
سایر آزمایش های مربوط
گاسترین
ازوفاگوگاسترودئودنوسکوپی
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅